Det här är futsal

Sedan 2006 spelas futsal i Sverige enligt Fifas regelverk. Idrotten växer i ett rasande tempo och är en av Sveriges – och världens – snabbast växande idrotter. Svenska Fotbollförbundet har idag över 1700 deltagande lag i seriespel, vilket gör futsal till en av de största inomhusidrotterna i Sverige.

Spelet

Futsal spelas fem mot fem inomhus på spelytan 40 x 20 meter (samma som handboll) vilket gör att spelare ständigt hamnar i pressade situationer.

Sporten ställer därför höga krav på spelarnas teknik, speluppfattning och fysik. Futsal tillåter flygande byten vilket skapar fart och höjer intensiteten i spelet. Det i sin tur innebär att de fem spelarna i respektive lag ständigt är involverade och har stort inflytande i spelets skeenden. En futsalmatch brukar vara fylld av intensitet och heta känslor men ger samtidigt möjligheten till kreativitet och att briljera med bollen.

Det här behöver du veta om futsal

Planen

Spelytan är 40 x 20 meter med två mål i storlek 3 x 2 meter. Futsal spelas på parkett- eller sportgolv.

Bollen

Futsalbollen är mindre och har en dämpande studs jämfört med en fotboll.

Antal spelare

Varje lag ställer upp med fyra utespelare och en målvakt på planen. I Sverige får en matchtrupp bestå av maximalt 14 spelare.

Fria byten

Det finns ingen gräns hur länge en spelare måste vara inbytt eller utbytt. Spelarna måste gå på och av planen via avbytarområdet som är markerat vid sidlinjen framför avbytarbänkarna.

Igångsättning

Bollen måste sättas i spel inom fyra sekunder. Domaren räknar sekunderna med ena handens fingrar. Från sidlinjen spelas bollen igång med fötterna, så kallad inspark.

Matchtid

En futsalmatch består av två halvlekar á 20 minuter med effektiv speltid, d.v.s. att klockan stoppas varje gång bollen är ur spel.

Timeout

Varje lag får använda sig av en timeout à 60 sekunder per halvlek.

Ackumulerade frisparkar

Frisparkarna räknas och vid lagets sjätte tilldömda frispark (och varje följande därpå) tilldöms laget en straffspark från tio meter, eller från den plats där förseelsen begicks om det är närmre än tio meter från målet (valbart). I halvtid nollställs lagens frisparkar.

Utvisning

Spelaren som tilldelas ett rött kort är utvisad för resten av matchen. Laget får därefter spela med en spelare mindre i två minuter. Om motståndaren gör mål inom två minuter får laget med en utvisad spelare återigen spela med lika många spelare på planen.

Domare

Matchen leds av två domare, en tredjedomare och en tidtagare.

Vinge, flygande målvakt och pivot?

 • Målvakten
  Målvakten får endast ha ett bollinnehav (max 4 sekunder) på egen planhalva. Detta gäller både med händer och fötter. På motståndarnas planhalva får målvakten delta på samma sätt som en utespelare med fritt antal beröringar.
 • Libero
  Spelaren längst bak som balanserar laget och främst har defensiva uppgifter.
 • Vinge
  Kantspelare som ofta utmanar en mot en och avslutar anfallen.
 • Pivot
  Offensiv spelare som har som uppgift att ta emot bollen med ryggen mot motståndarmålet och fördela bollarna till medspelarna.
 • Flygande målvakt
  Utespelare som byter med målvakten och agerar flygande målvakt för att skapa ett numerärt överläge i anfallsspelet.

Historia

Futsal uppstod i de sydamerikanska länderna Uruguay och Brasilien på 30-talet. Överbefolkade städer och bristen på fullstora fotbollsplaner, tvingade den fotbollstokiga befolkningen spela på mindre planer.

Futsal var det namn som Fifa valde för den enda versionen av inomhusfotboll som de stödjer. Namnet futsal är en kombination av de spanska orden för fotboll (futbol) och hall (sala).