-
Seriespel för senior och ungdom
Seriespel i futsal spelas i sammandragsform under november-februari för seniorer och ungdomar (födda 2005-2011). Anmäl ditt lag i Fogis innan den 25 september.
-
Barnfutsal
Dalarnas Fotbollsförbund bjuder in lag (födda 2012-2016) till futsalsammandrag där vi provar på SvFF spelformer. Ett sammandrag fungerar som en mindre cup där flera lag träffas under en halvdag/heldag för att spela 2–4 matcher. Barnfutsal spelas utan resultat och ska enbart genomsyras av gemenskap och rörelseglädje. Anmäl ditt lag i Fogis innan den 15 oktober.
-
Arrangera futsalskola
Är din förening intresserad av att erbjuda och inspirera barn i åldern 10-12 år till massor av rörelseglädje? Futsal är en rolig, lekfull och snabb inomhusidrott som tränar förmågor som koordination, kondition och samarbete med andra.
-
Ansök om Nystartsstöd
Är er förening nyfiken på futsal som vintersport, men möter hinder när det kommer till att etablera idrotten inom föreningen? Nu har ni chansen att ansöka om Nystartsstöd, vilket är tillgängligt för föreningar inom Dalarnas Fotbollsförbund.
-
Tränarutbildning SvFF Futsal C - anmälan öppen!
SvFF Futsal C är den första hos SvFF som specifikt riktar in sig på futsal. Utbildningen bygger vidare på innehållet från SvFF D (alt Tränarutbildning C) och riktar sig mot tränare för spelare från 13 år. Utbildningen genomförs i två moduler under hösten 2023. Välkommen att lämna din anmälan senast den 12/10.
Viktiga datum!
- 25 september - Anmälan till futsalseriespel stänger i Fogis
- 30 september - Sista ansökningsdag för Nystartsstöd futsal
- 12 oktober - Sista anmälningsdag till Tränarutbildning - SvFF Futsal C
- 15 oktober - Anmälan till barnfutsalsammandrag stänger i Fogis
- 18 november - Futsal DM, senior
- 17 februari - Futsal DM, F/P 15 och F/P 17
Kontakt
Vid frågor om futsal är du välkommen att kontakta vår futsalutvecklare.
Det här är futsal
Sedan 2006 spelas futsal i Sverige enligt Fifas regelverk. Idrotten växer i ett rasande tempo och är en av Sveriges – och världens – snabbast växande idrotter. Svenska Fotbollförbundet har idag över 1700 deltagande lag i seriespel, vilket gör futsal till en av de största inomhusidrotterna i Sverige.
Spelet
Futsal spelas fem mot fem inomhus på spelytan 40 x 20 meter (samma som handboll) vilket gör att spelare ständigt hamnar i pressade situationer.
Sporten ställer därför höga krav på spelarnas teknik, speluppfattning och fysik. Futsal tillåter flygande byten vilket skapar fart och höjer intensiteten i spelet. Det i sin tur innebär att de fem spelarna i respektive lag ständigt är involverade och har stort inflytande i spelets skeenden. En futsalmatch brukar vara fylld av intensitet och heta känslor men ger samtidigt möjligheten till kreativitet och att briljera med bollen.
Det här behöver du veta om futsal
Planen
Spelytan är 40 x 20 meter med två mål i storlek 3 x 2 meter. Futsal spelas på parkett- eller sportgolv.
Bollen
Futsalbollen är mindre och har en dämpande studs jämfört med en fotboll.
Antal spelare
Varje lag ställer upp med fyra utespelare och en målvakt på planen. I Sverige får en matchtrupp bestå av maximalt 14 spelare.
Fria byten
Det finns ingen gräns hur länge en spelare måste vara inbytt eller utbytt. Spelarna måste gå på och av planen via avbytarområdet som är markerat vid sidlinjen framför avbytarbänkarna.
Igångsättning
Bollen måste sättas i spel inom fyra sekunder. Domaren räknar sekunderna med ena handens fingrar. Från sidlinjen spelas bollen igång med fötterna, så kallad inspark.
Matchtid
En futsalmatch består av två halvlekar á 20 minuter med effektiv speltid, d.v.s. att klockan stoppas varje gång bollen är ur spel.
Timeout
Varje lag får använda sig av en timeout à 60 sekunder per halvlek.
Ackumulerade frisparkar
Frisparkarna räknas och vid lagets sjätte tilldömda frispark (och varje följande därpå) tilldöms laget en straffspark från tio meter, eller från den plats där förseelsen begicks om det är närmre än tio meter från målet (valbart). I halvtid nollställs lagens frisparkar.
Utvisning
Spelaren som tilldelas ett rött kort är utvisad för resten av matchen. Laget får därefter spela med en spelare mindre i två minuter. Om motståndaren gör mål inom två minuter får laget med en utvisad spelare återigen spela med lika många spelare på planen.
Domare
Matchen leds av två domare, en tredjedomare och en tidtagare.
Vinge, flygande målvakt och pivot?
- Målvakten
Målvakten får endast ha ett bollinnehav (max 4 sekunder) på egen planhalva. Detta gäller både med händer och fötter. På motståndarnas planhalva får målvakten delta på samma sätt som en utespelare med fritt antal beröringar. - Libero
Spelaren längst bak som balanserar laget och främst har defensiva uppgifter. - Vinge
Kantspelare som ofta utmanar en mot en och avslutar anfallen. - Pivot
Offensiv spelare som har som uppgift att ta emot bollen med ryggen mot motståndarmålet och fördela bollarna till medspelarna. - Flygande målvakt
Utespelare som byter med målvakten och agerar flygande målvakt för att skapa ett numerärt överläge i anfallsspelet.
Historia
Futsal uppstod i de sydamerikanska länderna Uruguay och Brasilien på 30-talet. Överbefolkade städer och bristen på fullstora fotbollsplaner, tvingade den fotbollstokiga befolkningen spela på mindre planer.
Futsal var det namn som Fifa valde för den enda versionen av inomhusfotboll som de stödjer. Namnet futsal är en kombination av de spanska orden för fotboll (futbol) och hall (sala).