Unga tränare får utveckla sitt ledarskap på regionala läger

Helgläsning: De regionala lägren är också en möjlighet för unga tränare att få utveckla sitt ledarskap. Gustav Källberg, 32, från Falun blev inkallad till lägret i Uppsala. Och han är mycket nöjd. - Jag tvingas steppa upp för både spelare och ledare är så skickliga. Det är väldigt värdefullt och ett kvitto på att jag gjort något rätt, säger han.

Gustav Källberg

Ålder: 32 
Spelarkarriär: Örebro SK U (2007–2011), Sandvikens IF (2012–2014), IK Brage (2015), FK Ørn Horten (2016), Korsnäs IF (2016–2017). 
Tränarkarriär: Korsnäs IF 2018 – 2023, IK Brage 2024 – nuvarande, Analytikeruppdrag för Sverige P20- landslag 2024.) 
Inspireras av:  Kim Hellberg Hammarby och Fredrik Holmberg Gais då de på olika sätt gör intressanta saker med olika medel i sina klubbar. Jürgen Klopps, även om han inte är aktiv så jag gillar intensiteten och farten han lag spelar med.

Vad betyder det för dig och ditt tränarskap att få vara med?

– Det är väldigt värdefullt och ett kvitto på att jag har gjort något rätt. Nivån här är högre på alla plan. Jag tvingas steppa upp i och med att alla, både spelare och ledare, är så pass skickliga.

Vad har du lärt dig av dina mer erfarna kollegor under lägret?

– Framför allt hur man jobbar i team och hur jag kan bli tydligare i instruktionerna till spelare.

Vilka egenskaper tittar ni framför allt på hos spelarna som är med på lägret?

– Flera, men en viktig del är snabbheten i att fatta beslut både med och utan boll. Att en spelare är bra med boll behöver inte betyda att den är lika skicklig utan boll. Bägge egenskaperna är väldigt viktiga i fotboll.

Vad tar du med dig till ditt lag i föreningen du är verksam? 

– Jag får nog säga hur man ska jobba i team. Att jag försöker delegera lite mer till mina kollegor.

Hur påverkar det dig i din tränarkarriär att ha blivit inkallad till ett regionalt läger?

– Det får mig att ännu mer vilja satsa på en karriär som professionell tränare. På sikt hoppas jag kunna ta mig till Allsvenskan, även om jag är medveten om att det är ett smalt nålsöga.

Olika vägar till landslaget och elitfotbollen

På pojk- och flicksidan finns det under själva landslagen olika elitföreberedande samlingar som sker i SvFF:s och de 24 fotbollsdistriktens regi.

Riksläger 

Anordnas varje år för spelare som fyller 15 under året. Ett läger för flickor respektive pojkar. De spelare som bedöms ligga längst fram i sin utveckling från samtliga 24 distrikt kallas till lägren. Sammanlagt kallas 136 spelare per läger. Därefter startar 15-årslandslagen under hösten med landslagsläger och landskamper.

Regionala läger 

Anordnas för flickor och pojkar året de fyller 16 år. 144 spelare kallas till tre olika orter två gånger per år. De spelare som kallas till regionala läger ska inte ha varit uttagna till det senaste landslagslägret. På pojksidan kallas inte spelare som tillhör en 4-7-stjärnig akademi.

Matchläger 

Hålls på Bosön för ett 70-tal pojkar och flickor året de fyller 17. Spelare som kallas till dessa läger har inte varit uttagna till de senaste landslagssamlingarna. På pojksidan kallas inte spelare som tillhör en 4-7-stjärnig akademi.

Till riksläger, regionala läger och matchläger nomineras spelarna av SvFF:s nationella fotbollsutbildare (NaFu) i samråd med distriktens fotbollsutvecklare för spelare.

Future Team

Finns bara på pojksidan, i åldrarna 15–17 år. Hit kallas spelare som inte har uppnått samma fysiska mognad som sina jämnåriga kamrater. 34 Future Team-spelare kallas också till Rikslägret. 

Utvecklingslägret

Arrangeras i fem regioner för spelare som är 15 år från de 24 distrikten. Spelarna tas ut av ansvariga på distrikten. Under lägret utbildas såväl ledare som spelare. Träningar och matcher genomförs parallellt med teorigenomgångar. Lägret är ett nära samarbete mellan NaFu, ungdomsförbundskaptener, distriktsförbundskaptener och distriktens fotbollsutvecklare för spelare.

Distriktens spelarutbildning

Spelarutbildningen i distrikten kan se olika ut. För vissa åldrar finns det aktiviteter såsom träningar eller läger som alla som vill kan anmäla sig till. För äldre spelare finns det även så kallade distriktslag som man blir uttagen till. Varje distrikt har en fotbollsutvecklare som har huvudansvaret för spelarutbildningen.