Tillsammans för ett bättre matchklimat

Svensk fotboll är överens: vi ska tillsammans verka för ett bättre matchklimat på alla nivåer. Från de allra yngsta som spelar sina första matcher till elitmatcherna som spelas inför tiotusentals supportrar på läktarna.

Svensk fotboll kommer gemensamt att manifestera för ett bättre matchklimat med avstamp i två helger under året. Under helgerna 18-19 maj samt 7-8 september kommer svensk fotboll att på olika sätt samlas kring arenor, anläggningar och fotbollsplaner för att verka för ett bättre matchklimat.

Vi uppmanar våra föreningar att göra gemensam sak med Dalarnas Fotbollförbund och övriga distrikt, genom att under matchklimathelgerna samt löpande uppmärksamma det viktiga i ett positivt matchklimatet. Arbeta proaktivt med frågan och agera när spelare, ledare och åskådare går över gränsen.

Tillsammans måste vi ta ansvar och visa att fotbollens och idrottens kraft är stor. Vi vuxna ska vara goda föredömmen för våra barn och unga, vi måste genom vårt agerande visa barnen att vi menar det vi säger. Tillsammans visar vi respekt och medmänsklighet på och utanför planen. Vi kan aldrig tollerera att en spelare, domare eller ledare utsätts för våld, hot om våld eller grovt kränkande kommentarer i samband med sitt fotbollsutöveande. 

 

Att våra barn och unga, spelare som domare har ett bra matchklimat att dels utöva sin idrott i men också att utveklas och växa som personer i, är en av våra viktigaste uppgifter.

Med det sagt vill vi poängtera att de allra flesta matcher som genomförs, gör det utan stök och bråk och lagen leds av ideella ledare på ett utomordelntligt sätt säger Niklas Gabrielsson, Tävlingskonsulent på Dalarnas Fotbollförbund