SM för flickor 17 år 2024

En ny säsong närmar sig och Svenska Fotbollförbundet har nu gjort klart allt inför SM för flickor 17 år 2024. Anmälan om deltagande till 2024 års tävling ska göras till SvFF senast den 14 januari 2024.

  • Fri anmälan råder till tävlingen.
  • F17 avgörs i regionala seriegrupper och därefter genomförs slutspel. Slutspelet består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final. F17-serierna anordnas av SvFF och administreras av SDF.
  • Kombinerade lag som består av maximalt två föreningar har rätt att delta i tävlingen. I dessa fall anmäls lagen i ett kombinerat lagnamn, vilket ska godkännas av SvFF. SvFF kommer att tillämpa samma principer som 2023 gällande kombinerat lagnamn, dvs. båda föreningarnas fullständiga officiellt registrerade namn ska framgå (ex. Förening IK/Förening SK).
  • Föreningar får endast anmäla ett lag per förening.

Representationsbestämmelser

1 §     I SM F17 gäller att endast spelare som under innevarande kalenderår fyller minst 15 år (födda 2009) och högst 17 år (födda 2007) får delta. Till varje match måste deltagande lags spelarförteckning bestå av minst 50 % spelare som under året 2024 fyller minst 16 år (födda 2008) och 17 år. Spelare ska vara registrerade i den deltagande föreningen.                                                                         

1.1     Överåriga spelare

          Maximalt tre överåriga spelare (födda tidigast 2006 dvs. under innevarande kalenderår fylla högst 18 år) får antecknas på spelarförteckningen. Av dessa får maximalt två spelare delta som utespelare. Överåriga spelare ska vara registrerade i den deltagande föreningen.

1.2     Underåriga spelare

          Maximalt tre underåriga spelare (födda senast 2010, dvs under innevarande kalenderår fylla minst 14 år) får antecknas på spelarförteckningen. Av dessa får maximalt två spelare delta som utespelare. Underåriga spelare ska vara registrerade i den deltagande föreningen.

Viktiga förutsättningar inför säsongen 2025

SvFF:s Representantskap, som ägde rum den 24 november 2023, beslutade att inför en allsvensk nivå i SM F17 med två seriegrupper om 14 lag från säsongen 2025, och att uppdra till Förbundsstyrelsen att innan seriestart 2024 utreda förutsättningarna för kvalifikation till den allsvenska nivån utifrån regionala förutsättningar och besluta om detaljer för övergångsåret 2024.

SM F17 2024 kommer att vara kvalificerande till den allsvenska nivån. Förutsättningar kring hur många lag från varje seriegrupp som kommer att kvalificera sig till den allsvenska nivån samt övriga detaljer kommer att fastställas av Förbundsstyrelsen innan seriestart.  

 De lag som deltar som ett kombinerat lag i F17 2024 (Förening A/Förening B) och kvalificerar sig till den allsvenska nivån kommer att ha rätt att delta som ett kombinerat lag säsongen 2025, förutsatt att det sker i samma föreningskombination.

I det fall det kombinerade laget som kvalificerat sig önskar att upplösa föreningskombinationen, är det den förening som står som förening ett (Förening A) som har rätt till platsen.  

SvFF:s Representantskap beslutade även om att öppna upp Svenska Spel F19 för föreningar utanför Elitfotboll Dam-kollektivet (EFD) från säsongen 2025 och att SvFF äger och administrerar tävlingen, samt att uppdra till Förbundsstyrelsen att innan seriestart 2024 fastställa format från säsongen 2025 och kvalifikation för icke EFD-föreningar. Förbundsstyrelsen kommer innan seriestart 2024, fastställa hur kvalificering till F19 kommer att ske. I utredningen kring detta är ett eventuellt alternativ att SDF-lag kvalificerar sig via SM F17.

Föreskrifterna för tävlingen 2024 fastställdes av Tävlingsutvecklingskommittén den 24 november men kommer att revideras innan seriestart för att även inkludera detaljer som redogjorts för ovan. 

Anmälan

Anmälan om deltagande görs HÄR
Sista anmälningdag är den 14 januari 2024.
 

Stureby FF
IFK Östersund
Umeå IK FF
IFK Kalmar
Djurgårdens IF FF
Ope IF
Husqvarna FF
FC Djursholm
Jönköpings Södra IF
Helsingborgs IF
Håbo FF
Älvsjö AIK FF
IK Brage/Islingby IK
Skiljebo SK
Ifö Bromölla IF
Växjö DFF
Vendelsö IK
Lerums IS
KIF Örebro DFF
IK Sirius FK
Gamla Upsala SK
FC Rosengård
Boo FF
Täby FK
Sollentuna FK
Tyresö FF
Enskede IK
IFK Lidingö FK
IF Team Hudik 
Bollstanäs SK
IFK Norrköping FK
IK Uppsala Fotboll
Mariebo IK/IF Haga
Sunnanå SK
Halmstads BK
Sandåkerns SK/Umedalens IF
AIK FF
Trelleborgs FF
IFK Örby
Sickla IF
Gelfe IF
Eskilstuna United DFF

42 lag anmälda - uppdaterad senast den 6 december

Seriesammansättningen fastställs när anmälningstiden har gått ut den 14 januari.  

 

F17-serierna anordnas av SvFF och administreras av SDF. 

Spelprogrammen görs av administrerande distrikt när serierna är fastställda, vilket görs efter att sista anmälningsdagen är passerad den 14 januari. 


Hur många lag från varje seriegrupp som kvalificerar sig för slutspel fastställs när anmälningstiden har passerat och det är klart hur många seriegrupper det blir. 


Vilka lag som möter varandra i åttondels-, kvarts- och semifinaler bestäms utifrån geografisk närhet lagen emellan, med beaktande av samtliga deltagande lags geografiska hemvist. Segrarna i respektive seriegrupp eller lag från samma seriegrupp får dock inte mötas i åttondelsfinalerna, om inte SvFF:s Tävlingskommitté beslutar annat.

Åttondelsfinalerna avgörs genom enkelmöten. Högst rankat lag i respektive åttondelsfinal är hemmalag. Segrande lag i åttondelsfinalerna kvalificerar sig till kvartsfinalspel.

Kvartsfinalerna avgörs genom enkelmöten. Högst rankat lag i respektive kvartsfinal är hemmalag. Segrande lag i kvartsfinalerna kvalificerar sig till semifinalspel.

Semifinalerna avgörs genom enkelmöten. Högst rankat lag i respektive semifinal är hemmalag. Segrande lag i semifinalerna kvalificerar sig till finalspel.

Finalen avgörs genom enkelmöte. Hemmalag i finalen utses genom fri lottning av SvFF:s kansli. Segrande lag i finalen utses till Svenska Mästare för Flickor 17 år. SvFF arrangerar finalen i samråd med arrangerande förening.

Rankingen i slutspelet baseras på de deltagande lagens seriespel. I första hand jämförs tabellplacering, i andra hand erhållna poäng, i tredje hand målskillnad, dvs. skillnaden mellan antalet gjorda och insläppta mål och därefter flest antal gjorda mål, i jämförelse med antalet spelade matcher i seriespelet. I sista hand utses högst rankat lag genom fri lottning.

 

Kontaktpersoner

  • Dalarnas Försäkringsbolag
  • Miljönären
  • Moraparken
  • Västanhede