Livestreaming av matcher - detta gäller

Dalarnas Fotbollförbund vill förtydliga vad som gäller kring streaming av matcher. SvFF och distriktsförbunden äger mediarättigheterna till samtliga fotbollsmatcher som spelas i SvFF:s och distriktsförbundens regi. Nyttjande eller vidareupplåtelse av rörlig bild kräver således SvFF:s godkännande.

Vi rekommenderar alla föreningar och lag att använda Min Fotboll vid livesändning av matcher. Särskilt för barn- och ungdomsföreningar/-lag på grund av den höga nivån av integritetsskydd och dataskydd i Min Fotboll. Men om man inte vill sända via Min Fotboll, vad gäller då? 

Jo, följande bör man känna till: 

  • SvFF har upplåtit mediarättigheterna för barn- och ungdomsserier till respektive distriktsförbund. 
  • Förening som önskar att sända sina hemmamatcher i Min Fotboll kan göra det utan särskilt tillstånd från distriktet eller SvFF. 
  • Förening som önskar rätt att upplåta mediarättigheter för sina hemmamatcher till tredje part eller sända sina hemmamatcher via annan plattform behöver söka tillstånd hos distriktet. 
  • Sändning på annan plattform bör uppfylla en hög nivå av integritetsskydd samt följa dataskyddsförordningen (GDPR) för både hemma- och bortalag.
  • Vid sändning på annan plattform än Min Fotboll ansvarar sändande förening ensamt för att integritets- och dataskyddsregler efterföljs. 

Ovanstående gäller även för serierna division 4, 5, 6, 7 och 8 herrar samt division 2, 3, 4 och 5 damer. Har man frågor gällande Min Fotboll och/eller livestreaming av matcher generellt, skickar du ett mejl till Dalarnas Fotbollförbund.

 

Alla som har en roll som ledare/admin eller som rapportör kan sända en match live. 

Det är enkelt att sända, appen lägger automatiskt på resultattavla från mål & händelserapportering, och alla kan kommentera och heja via de sociala funktionerna.

Läs mer om hur du gör för att livesända och även frågor om livestreaming i länken nedan.

 

De som sänder gör detta helt ideellt – visa tacksamhet och hänsyn

En viktig sak att tänka på är att sändningarna görs av ideella ledare eller föräldrar runt lagen, ofta med sin egen mobiltelefon. Det betyder att sändningskvaliteten inte kommer att vara perfekt. Mobilnätet kan vara dåligt runt vissa planer, eller bli överbelastat då det sänds från 6 olika matcher på samma anläggning. Sändaren kan få slut på batteri, eller innan matchens slut ha förbrukat hela månadens datatrafik för att ge dig möjlighet att se matchen.

Visa därför din tacksamhet till de som möjliggör sändningarna, och hänsyn och förståelse för att det inte alltid kommer att fungera perfekt. Det kommer inte heller vara möjligt att kräva återbetalning av ett köp för att den som sänder fått tekniska problem.

 

  • Dalarnas Försäkringsbolag
  • Dt
  • Miljönären
  • Moraparken
  • Västanhede Forsbergs