IF Tunabro är klara för Futsal Division 1

Efter serieseger i Division 2 och missat kval till Division 1 står det nu klart att IF Tunabro har tilldelats en vakant plats i Futsal Division 1. Föreningen, som numera är Dalarnas mest framgångsrika futsallag i seriespel, arbetar för fullt med förberedelser inför säsongen.

Adam Hedin, som är spelande tränare för IF Tunabro, berättar att arbetet med truppen och organisationen är i gång och kommer att spikas under sommaren. Föreningen arbetar för fullt med att utöka med kompetens både på och utanför planen.

- Vi kommer ha öppet för folk som vill ta futsalen framåt organisatoriskt och även erbjuda provspel för lirarna, berättar Adam.

Under futsalsäsongen 2022/2023 försökte Tunabro hålla spelartruppen med 80% av egna Tunabro-spelare från fotbollsäsongen och om de tog in spelare utifrån behövde de verkligen göra skillnad. Adam säger att de får utvärdera var de sätter procentsatsen inför kommande säsong när de ska spela Division 1, men tanken är att det ska vara majoriteten egna spelare.

Kanske är futsal lite närmare fotbollen man spelade som liten, när man först blev förälskad i sporten. När man spelade i parker och på gatan med kompisarna och man dribblade och utmanades konstant i trånga situationer

Hur känns det att ha fått möjligheten till spel i Division 1? - Fantastiskt! Det ska bli otroligt kul, så klart. Vi ser fram emot en högre nivå och bättre matcher. Vi har i Division 2 endast spelat sammandrag i Gestrikland, så möjligheten till hemmamatcher nu kommer att bli en helt annan grej. Hur tror du att IF Tunabro kan hävda sig mot de andra lagen i serien? - Det kommer självklart bli tuffare motstånd i och med uppflyttningen men vi tror på våra spelare och vårt spel. Vi har förra årets säsong att se tillbaka på, då vi förlorade kvalet mot Årsunda. Årsunda lyckades senare få ett bra resultat och en stabil placering i serien, så det är en bra måttstock för oss. Det kommer också bli otroligt roligt att möta ett tidigare SFL-lag där man förmodligen kommer få känna på en högre nivå. Vi ser fram emot att spela mot nya klubbar som vi tidigare aldrig spelat mot.

Vad har ni för målsättning inför säsongen? 
- Sportligt vill vi etablera oss i Division 1. Organisatoriskt gäller det att vi ger oss själva förutsättningen att skapa en grund för fortsättning på hög nivå.

Hur ser uppladdningen ut? 
- Vi kommer att ha fullt upp med fotbollssäsongen fram till 1:a oktober, men det lutar åt att det blir både fotboll utomhus och futsal inomhus i oktober för att förbereda oss på bästa sätt. Kul!

Varför är futsal så roligt? 
- Det som gör futsal så roligt är att det går snabbt och att varje spelare får många bolltouch. Kanske är futsalen lite närmare fotbollen man spelade som liten, när man först blev förälskad i sporten. När man spelade i parker och på gatan med kompisarna och man dribblade och utmanades konstant i trånga situationer.

Fotboll är det bästa som finns för så många barn och ungdomar och jag tror att det är viktigt att vi utvecklar även futsal i Borlänge och Dalarna för att bemöta efterfrågan under vinterhalvåret!