Fair play under avslutningen av säsongen 2023

Dalarnas Fotbollförbund vill skicka en påminnelse till alla lag och föreningar att jobba med fair play före, under och efter match. Men också med arrangemangen kring matcherna så det det är trygga miljöer även utanför spelplanen!

Fotbollshösten är i full gång och Dalarnas Fotbollförbund har fått in några oroväckande rapporter om en miljö kring en del matcher som känns otrygg för spelare, ledare, domare, funktionärer och publik. Detta har lett till ärenden hos Tävlingskommittén som inte är av den art som var under 2022 men som ändå är oroväckande.

Detta innebär att Tävlingskommittén kan komma att ta tråkiga beslut som kan innefatta bl.a.  uteslutningar, straffavgifter och poängavdrag. I samtliga fall för sådant som inte hör hemma på en fotbollsplan eller för den delen någon annanstans heller. 

Det finns en tydlig tendens att det generellt ser bättre ut kring matcherna i Dalarna på främst seniorsidan i och med införandet av Fair Play-trappan. Vi vill ju såklart inte behöva använda de delar som ingår i Fair Play-trappan. Men den har fungerat som ett preventivt verktyg under året. 

Däremot ser vi en liten tendens att det är stökigt kring vissa ungdomsmatcher och vi hoppas att alla inser allvaret kring det. Äldre spelare måste vara förebidler för de yngre. 

Antalet disciplinärenden 2023 är något färre än 2022 vilekt är glädjande. Rent statistiskt, i de ärenden som hamnat hos Disciplinutskottet efter grova utvisningar, så är tyvärr majoriteten fortsatt av den art att det handlar om ovårdat språk mot domare eller motspelare samt våld och hot.

Nu när vi närmar oss slutspurten i serierna vill vi påminna om att samtala kring värdegrunden i laget. Hur vill vi uppfattas och vara mot varandra och andra?

Nedan finns ett arbetsmaterial som även gick ut till alla föreningar och lag inför säsongen 2021 samt till alla lag i Flickor och pojkar division 7 2023.

Denna påminnelse är till för att skapa en tryggare miljö för alla kring matcherna och för att påminna att fotboll ska vara roligt.

Vi vill varandras framgång…

Lycka till med återstoden av säsongen 2023.

Dalarnas Fotbollförbund