Bli en del av tränarlyftet

Svenska Fotbollförbundet och Marabou går ihop och lanserar Tränarlyftet – ett initiativ för att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk fotboll.

Fler tjejer än killar slutar med fotboll i tonåren. En av anledningarna är bristen på kvinnliga förebilder bland tränare. Därför lanserar Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) och Marabou initiativet Tränarlyftet, som ska uppmuntra och hjälpa fler kvinnor att avancera som fotbollstränare.

I dagsläget finns endast 6 procent kvinnor av samtliga licensierade tränare på UEFA B-nivå. Därför vill Marabou och SvFF uppmärksamma och bidra till att öka antalet kvinnliga tränare genom att lansera Tränarlyftet.

– Målet är att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk fotboll. Genom initiativet Tränarlyftet kommer Marabou årligen finansiera 24 utbildningsplatser för kvinnliga/icke-binära tränare på UEFA B-nivå. Förhoppningen är att det ska leda till fler kvinnliga förebilder som inspirerar fler tjejer att fortsätta spela fotboll, säger Helene Moland Daly, Nordic Media Manager, Mondelēz.

Vi söker kvinnor och icke-binära som vill vara med på resan och utvecklas som fotbollstränare, med ambition att träna lag på senior- och ungdomsnivå. Om du vill vara med och forma nästa generations fotbollsspelare, ansök till Tränarlyftet här:

Blackstenius: ”Fler kvinnliga förebilder är avgörande”

Arsenals anfallsstjärna Stina Blackstenius är en av frontfigurerna för initiativet. Som landslagsspelare har hon själv upplevt bristen på kvinnliga förebilder.

– Mycket har förändrats till det bättre under mina fotbollsår, men ett återkommande tema är bristen på kvinnlig representation inom fotbollen som jag tror skulle bidra till att fler tjejer stannar inom fotbollen. Att skapa fler kvinnliga förebilder inom fotbollen är därför avgörande för att bana väg för morgondagens kvinnliga fotbollsspelare, säger Stina Blackstenius och fortsätter:

– Även om det finns mycket kvar att göra, hoppas jag att Tränarlyftet ska fungerar som en språngbräda och inspirera mot ett mer jämställt fotbollssverige.

För frågor kontakta projektledare:          

  • Dalarnas Försäkringsbolag
  • Dt
  • Miljönären
  • Moraparken
  • Västanhede Forsbergs