Fair play under avslutningen av säsongen 2022

Dalarnas Fotbollförbund vill skicka en påminnelse till alla lag och föreningar att jobba med fair play före, under och efter match.

Tyvärr har Dalarnas Fotbollförbund sett en oroväckande tendens under året där flertalet rapporter inkommit om en miljö kring matcherna som känns otrygg för spelare, ledare, domare, funktionärer och publik. Detta har lett till flertalet ärenden hos Tävlingskommittén av en art som vi inte riktigt sett i Dalarna tidigare.

Detta innebär att Tävlingskommittén har varit tvungna att fatta några tråkiga beslut i de ärenden som behandlats. Bl.a. med uteslutningar, straffavgifter och poängavdrag. I samtliga fall för sådant som inte hör hemma på en fotbollsplan eller för den delen någon annanstans heller. Även rapporter om ovårdat språk och brist på respekt mot domare och motspelare har inkommit. Även vissa fall av bristande respekt mot sina lagkamrater/spelare/ledare.

Rent statistiskt, i de ärenden som hamnat hos Disciplinutskottet efter grova utvisningar, så är tyvärr majoriteten av den art att det handlar om ovårdat språk mot domare eller motspelare samt våld och hot.

Nu när vi närmar oss slutspurten i serierna vill vi påminna om att samtala kring värdegrunden i laget. Hur vill vi uppfattas och vara mot varandra och andra?

Nedan finns ett arbetsmaterial som även gick ut till alla föreningar och lag inför säsongen 2021 samt till alla lag i Flickor och pojkar division 7 2022.

Denna påminnelse är till för att skapa en tryggare miljö för alla kring matcherna och för att påminna att fotboll ska vara roligt.

Vi vill varandras framgång…

Lycka till med återstoden av säsongen 2022.

Dalarnas Fotbollförbund

  • Dalarnas Försäkringsbolag
  • Dt
  • Miljönären
  • Moraparken
  • Västanhede Forsbergs