Hallå där, IK Brage

Dalafotbollen tog sig ett kortare snack med Andreas Wallin som är ungdomsansvarig och akademichef i IK Brage.

IK Brage värdegrund.jpg

Läget med er i Brage?

Jo det är bra, och det är mycket som händer på alla plan! Just nu håller vi på att starta upp Bollek samt planera och sätta igång en egen fotbollsskola som kör igång v.25 i juni, detta är något som vi i Brage inte arrangerat på väldigt länge. 

Vad händer annars i föreningen?

Många saker händer parallellt i föreningen. Vi har våra krav från dels Diplomerad förening men framförallt från SEF:s certifieringsmodell där kraven bara ökar och ökar för varje år i och med att vi är en certifierad akademi, samtidigt som vi i år har startat igång en flickverksamhet också.

Ni jobbar mycket med er värdegrund? Kan ni berätta mer.

Vi måste differentiera oss så vi kan vara en attraktiv klubb för alla, i Brage får man inte bara en fin fotbollsutbildning utan vi har många bra utbildningar vid sidan av planen också. Vi har Mattias Ewaldsson - vår värdegrundsansvarige - som jobbar bland annat med vårt beteende och uppförande dokument Code of Conduct. Detta innebär att han jobbar framförallt med att förankra och utveckla värdegrunden i föreningen men framför allt i Brageakademin. Vi har också jobbat med individuella tränare under några säsonger som på ett mer individuellt plan följer upp detta i närmare dialog med spelare och även ledare om det finns behov, detta hjälper föreningen med de mjuka värdena som är väldigt viktiga för oss. Mycket handlar om att sätta en stark organisation i föreningen där många kan bidra med litegrann snarare än att få personer gör ALLT.

Det är verkligen på tapeten att vi har en handlingsplan för allt. Hur agerar vi om en kränkningssituation uppstår osv. och vem kontaktar man om det händer något? Det ska vara så tydligt som möjligt för både spelare, ledare, föräldrar eller andra personer i och kring föreningen.

Hur jobbar ni med att förankra värdegrunden?

Innan säsongen drar igång startar vi alltid med en ledarträff där samtliga ledare i i lagen skall vara med en så kallad föreningskickoff helt enkelt. Kickoffen är ett gyllene tillfälle att påtala vikten av vilken värdegrund vi har och vilka dokument vi jobbar med samt vad det innebär att vara ledare för IK Brage.

Därefter jobbar ledarna aktivt med spelarna i sina respektive lag under säsongen med hjälp av de personer jag nämnde tidigare. Återkoppling och uppföljning är två viktiga ord i detta arbete.

Ibland har vi ledare och föräldrar som inte riktigt köper vad vi står för och där har vi en utmaning att förmedla de saker vi står för och utbilda för att skapa medvetenhet. Många gånger handlar detta om att personer vill selektera och nivåindela unga spelare och det säger vi bestämt nej till upp till 16 års ålder i dagsläget.

Ibland har vi haft ledare som inte accepterat detta och då har de helt enkelt fått kliva av sina uppdrag och utövat dessa saker i andra föreningar. IK Brage som förening är alltid större än den enskildes vilja när det strider mot vår värdegrund och våra styrdokument.

Har ni några andra mål & visioner?

På det sportsliga planet har vi alltid ett slutmål med våra egna akademispelare och det är att kunna fylla på med spelare till våra seniorlag i så stor utsträckning vi kan. Sekundärt till detta så vill vi skicka ut välutbildade spelare som kan spela så högt upp som möjligt med andra föreningar om de inte tar en plats i våra seniorlag på dam- eller herrsidan. Vi vill såklart också skapa ett livslångt intresse till fotbollen och IK Brage som förening vilket är viktigt för vår klubb såklart men också för dalarna som fotbollsdistrikt.

Vad har ni för styrkor?

Som jag nämnde tidigare så är organisationen och funktionerna vi har en styrka. Vi är en certifierad akademi vilket betyder att vi uppfyller en rad olika funktioner för att göra spelarnas utbildning så bra som möjligt och det vet jag att ledare och spelare uppskattar i IK Brage. Det sistnämnda är också en sak som många nämner när de kommer in i föreningen från andra föreningar både som ledare eller som spelare. Vårt värdegrundsarbete och hur vi arbetar med den är också en styrka som sätter en grund till att IK Brage som förening är en välordnad och seriös miljö att finnas och verka i.

Vad har ni för utmaningar i klubben?

De ökade kraven från SEF innebär att det kommer ställas högre krav på föreningen med att tillsätta resurser över tid. Ledarna är en del av detta med att bland annat följa upp spelarutbildningsplanen ännu striktare och med mer dokumentation och handlingsplaner för det mesta vi tar oss för. Sedan vill vi såklart också ta ytterligare steg på de sportsliga planet för att skapa så bra matchmiljöer för våra seniorlag och de äldsta lagen i Brageakademin. Slutligen så har vi också ett stort ansvar i regionen som enda akademi att sprida vår kunskap och samarbeta med andra föreningar på olika nivåer för att bidra till att vårt distrikt tar kliv både sportligt och utbildningsmässigt.  

Vi tackar Andreas Wallin för pratstunden!

  • Dalarnas Försäkringsbolag
  • Dt
  • Miljönären
  • Moraparken
  • Västanhede Forsbergs