Livestreaming av matcher - detta gäller

Dalarnas Fotbollförbund vill förtydliga vad som gäller kring streaming av matcher. SvFF och distriktsförbunden äger mediarättigheterna till samtliga fotbollsmatcher som spelas i SvFF:s och distriktsförbundens regi. Detta är något som också står med i Tävlingsbestämmelserna. I Min Fotboll kan alla lag på ett enkelt och säkert sätt livesända sina matcher och tjäna pengar genom intäkter från tittare. Här nedan hittar du allt om hur det går till och exempelvis vad som gäller kring sändningsrättigheter och om man får sända på andra plattformar än Min Fotboll.

Alla som har en roll som ledare/admin eller som blivit inlagd som rapportör i laget kan sända en match live. Det går att sända direkt från appen, eller via extern kamerautrustning, och kostar inget för laget som sänder.

Vid sändning från appen uppdateras resultattavla automatiskt om mål och händelserapportering görs från matchen, och alla som följer kan kommentera och heja via de sociala funktionerna.

Resultattavla och matchklocka kan styras från sändningsvyn och sändaren kan markera highlights. Highlights visas som liverepriser i matchens feed, och sätts ihop till ett highlightsklipp efter matchen.

Så klart går det inte att visa ställning eller resultat i åldersklasser utan resultat och tabellräkning. 

Livestreama matcher med Veo-kamera

Avgifterna behövs för att täcka kostnaderna för streamingen – och för att ge intäkter till föreningarna och lagen. Under höstsäsongen 2020 genererade sändningarna 1,4 miljoner kronor i intäkter för föreningarna.

För seniormatcher så betalar du för varje match du vill se, och det är sändande förening som sätter priset för matchen (Pay-per-view).

För barn- och ungdomsmatcher köper du köper du ett barn- och ungdomskort som för 59 kr ger dig 30 dagars tillgång till alla barn- och ungdomsmatcher som sänds i Min Fotboll. Föräldrar, släktingar, mor- och farföräldrar med flera barn eller barnbarn kan alltså se alla barnen eller barnbarnens matcher till ett fast pris. Oavsett om alla spelar i samma förening, eller är utspridda över hela Sverige. Det är inget fast abonnemang som dras från ditt konto varje månad, utan du väljer själv om du vill köpa tillgång för nästa 30-dagars period.

Hälften av intäkterna från ditt köp, efter avdrag för momskostnader, går till den förening du väljer i samband med din betalning. Betalning görs via Swish.

Vi skulle för fotbollsutvecklingen självklart vilja att spelare och ledare kunde se repriserna gratis i efterhand, då man lär sig väldigt mycket av att se sig själv och sitt lag spela. Men det är svårt, då det handlar om hundratusentals människor och stora kostnader för videotrafik och lagring.

För att lösa denna utmaning har vi tagit fram ett reprispaket som laget kan köpa, som ger spelare och ledare fri tillgång till repriser från alla lagets livesända matcher under säsongen (oavsett vem som filmat). Detta gäller endast repriserna, ej livesändningar, och bara för lagmedlemmar som via sitt mobilnummer är kopplade till laget i en spelar- eller ledarroll.

Reprispaketet kostar 2 000 kr per år (80 kr per person i ett lag med 20 spelare och 5 ledare), och betalas via Swish-betalning på lagets adminsida på Min Fotboll-webben. Den ledare/admin som betalar får ett kvitto så att hen kan redovisa utlägget till föreningen.

När du går in på en sändning som kräver betalning, tas du till din kontosida i Min Fotboll där du genomför ditt köp. Du betalar enkelt med hjälp av Swish, som till att börja med är den enda betalningsmetod som stöds. Vid köp av en seniormatch delas intäkten med den sändande föreningen, och vid köp av barn- och ungdomskortet väljer du i samband med köpet vilken förening och lag du vill stödja.

Status för dina köp hittar du under fliken Konto på din profilsida i Min Fotboll. Du hittar enklast dit genom att trycka på din profilbild uppe till vänster på appens startsida, eller i huvudmenyn på webben.

Köp av en enskild match i seniorfotbollen kan göras först när det finns en planerad livesändning, eller att en sändning redan är startad. Så för att tittarna inte ska missa starten av matchen medan de köper, är det bra att lägga upp den planerade livesändningen en stund i förväg. Hemmalaget i matchen har förtur på att sända, men om de inte har möjlighet eller lust, så kan man komma överens om att bortalaget sänder istället. Det är sändande lag som får ta del av intäkterna från köpen.

I barn- och ungdomsmatcher köper man inte en specifik match, utan tillgång till alla matcher under en tidsperiod. Vid köpet anger tittaren vilken förening de vill stödja med sitt köp, så därför spelar det ingen roll om det är hemmalaget, bortalaget, eller någon från båda lagen som sänder från matchen.

Observera att ert motståndarlag av integritetsskäl, eller av annan orsak, kan välja att inte tillåta foto och film från matchen. Funktionerna för foto, video och livesändningar stängs då av, och ni informeras om att ett av lagen inte tillåter bild och video från matcherna.

Föreningens andel av intäkterna sammanställs och betalas ut vid angivna utbetalningsdatum. Målet är att detta ska ske vid en eller två utbetalningar per vår- och höstsäsong. Ni kan hela tiden följa hur mycket intäkter laget fått på ert lags adminsida i appen eller på Min Fotboll-webben.

Läs svaret och ansök om att livesända via annan plattform än Min Fotboll här:

De som sänder gör detta helt ideellt – visa tacksamhet och hänsyn

En viktig sak att tänka på är att sändningarna görs av ideella ledare eller föräldrar runt lagen, ofta med sin egen mobiltelefon. Det betyder att sändningskvaliteten inte kommer att vara perfekt. Mobilnätet kan vara dåligt runt vissa planer, eller bli överbelastat då det sänds från 6 olika matcher på samma anläggning. Sändaren kan få slut på batteri, eller innan matchens slut ha förbrukat hela månadens datatrafik för att ge dig möjlighet att se matchen.

Visa därför din tacksamhet till de som möjliggör sändningarna, och hänsyn och förståelse för att det inte alltid kommer att fungera perfekt. Det kommer inte heller vara möjligt att kräva återbetalning av ett köp för att den som sänder fått tekniska problem.