Tillbakablick - Damfotbollen 50 år

Samtidigt som förbundet har 100 års jubileum kan vi fira att organiserad damfotboll funnits i förbundets regi i 50 år. 17 lag deltog i seriespel premiäråret. I DM tävlingen deltog 19 lag. Föreningar som tidigt etablerade sig som framgångsrika inom damfotboll var Krylbo IF, IFK Rättvik och IFK Ludvika.

Den senare föreningen kunde också från 1976 helt koncentrera sig på dam- och flickfotboll då herrverksamheten bildade en ny förening, Ludvika FK, tillsammans med Ludvika Ffi:s herrfotboll. Med stort inflytande av Margit och Hans Hamberg i ledningen för IFK Ludvika hade föreningen stora framgångar som på såväl senior-, junior- som flickfotboll.

1972 instiftades ett inofficiellt SM för damer. Till tävlingen kvalificerade sig distriktsmästarna. Först ut i denna tävling var Krylbo som förlorade i semifinal mot Sandåkern. Året därpå avancerade det årets distriktsmästare, IFK Rättvik till final. Inför 1 800 åskådare på Hedslund blev det meriterade damlaget Öxabäck för svåra motståndare.

De första föreningarna med enbart damfotbollverksamhet var Länssparbankens IF och Karlbo IK. Den först nämnda föreningen bestod av mest arbetskamrater och hade förmodligen några trevliga år tillsammans utan avancemang i ett seriespel. Från den föreningen skedde också en rekrytering till förbundets förtroendemannaorganisation. Birgitta Andersson blev den första kvinnliga kommittéledamoten inom Dalarnas FF. Karlbo IK hade herrfotboll i sin verksamhet 1968–1970 men 1971 tog damerna över och herrfotbollen lades ner.

Det dröjde dock några år innan damerna fick en seriepyramid liknande den som fanns inom herrfotbollen. Intresset ökade dock och det tillkom fler damlag i snabb takt. 1978 var det premiär för att dela upp damfotbollen i divisioner. Svenska Fotbollförbundet administrerade div 1 och 2, som delades upp i flera grupper. IK Brage var med från starten 1971 med ett damlag och var den första föreningen i distriktet som nådde division 1. Men vid den tiden bestod högsta nivån av fyra grupper. När Allsvenskan infördes 1988 så fanns IK Brage med under två säsonger. Nästa förening som etablerade sig högt upp seriepyramiden var Ornäs BK. En förening som enbart satsade på flick- och damfotboll. 1990 spelade båda föreningarna i högsta serien. Året efter lade IK Brage ned sin damverksamhet och nybildade föreningen Borlänge FK tog över IK Brages verksamhet. Ornäs BK etablerade sig som ledande förening inom damfotbollen i Dalarna och 1999 blev det en ettårssejour i Allsvenskan.

Regionala samarbeten skedde på nivå under förbundsserierna och distrikten administrerade div 4 och lägre. Vid den här tidpunkten deltog 43 lag från Dalarna i seriespelet. 1980 arrangerades för första gången DM för damjuniorer med 6 deltagande lag. Antalet lag fortsatte att öka och 1984 infördes u-serier. Den hittills högsta deltagarsiffran inom Damfotbollen uppnåddes 1985 med 63 seniorlag och 10 juniorlag. 1993 var tiden mogen för att integrera u-lag i divisionsspelet med upp och nedflyttning. Det skedde alltså 14 år tidigare än inom herrfotbollen.

2009 blev det ett ”maktskifte” inom Dalarnas damfotboll när Ornäs ”hoppade av” seriespelet. Kvarnsvedens IK och Gustafs GoIF etablerade sig på den näst högsta serienivån. Ytterligare en serienivå tillkom på nationell nivå då Elitettan infördes 2013 och till den serien var Kvarnsvedens IK kvalificerade. 2016 var det sedan dags att ta plats i damfotbollens finrum och Allsvenskt spel under 2016 och 2017.

imagelmfb.png

Fram till 2007 var antalet deltagande lag relativt stabilt men därefter har damfotbollen drabbats av samma problematik som herrfotbollen på såväl senior- som juniornivå. Under 2000-talet har antalet lag minskat med ca 50%.

2008 arrangerade vi förbundets hittills största arrangemang när vi stod värdar för Open Nordic Tournament för U23 Damer. Totalt 16 landskamper genomfördes på 5 orter under perioden 15-21 juli och deltagande nationer var Sverige, Skottland, Tyskland, Finland, USA, Schweiz, Norge och Finland. Tveklöst det största arrangemang som Dalarnas FF ansvarat för. Våra 13 föreningar som gjorde detta arrangemang möjligt gjorde en fantastisk insats och fick på köpet både utbildning och utveckling i att vara arrangörer men även en upprustning av sina anläggningar. Medverkande arrangörer. Avesta AIK, Skogsbo/Avesta IF, Horndals IF, Ludvika FK, Östansbo IS, IFK Ludvika, Färnäs SK, Falu FK, Korsnäs IF FK, Kvarnsvedens IK, Stora Tuna IK, Ornäs BK, Bullermyrens IK.

Text: Sven-Olov Zetterström och Stefan Jonsson