Barn och ungdomar får spela matcher igen

Barn och ungdomar födda 2002 eller senare får från och med 28 april, spela enstaka matcher igen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under onsdagen. Tävlingskommittén i Dalarna har varit i kontakt med Smittskyddet i Region Dalarna och har nu fått besked om vad som gäller.

Beskedet som lämnats är att Smittskydd Dalarna och Region Dalarna kommer följa Folkhälsomyndighetens senaste förordning vad gäller barn- och ungdomsfotbollen.

Folkhälsomyndigheten skriver: "Från och med den 28 april 2021 kan föreningar med lagidrotter anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare."

Matcherna ska, likt tidigare, dock spelas lokalt eller med ett begränsat resande. Det är med andra ord fortfarande av stor vikt att de allmänna råden, för att begränsa smittspridningen, efterföljs.

SvFF:s rekommendation är att enstaka matcher för personer födda 2002 eller senare endast genomförs mot lag från samma region (län). Detta kommer vi i Dalarna att följa.

Matcharrangemang i form av sammandrag får enligt förtydligande från Folkhälsomyndigheten inte genomföras.

Lokala variationer kan dock förekomma och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i respektive kommun/region.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19

Matcherna kan genomföras under förutsättning attt dett görs så smittsäkert som möjligt. Alla ska:

 • hålla avstånd till varandra
 • inte dela utrustning med varandra. Detta kan till exempel gälla vattenflaskor, munskydd med mera som kan överföra saliv
 • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
 • undvika gemensamma omklädningsrum
 • resa till och från aktiviteten individuellt
 • inte ha någon publik

Region Dalarna trycker extra på att det är viktigt att tänka på vid resor till och från matcher att man håller avstånd och inte åker många i samma bil

Ungdomsserierna och Ungdoms-DM/Miljönären Cup

Tävlingskommittén har tagit beslutet att likt 2020 erbjuda seriespelet under vårsäsongen som träningsmatcher (med start den första omgången) dvs. inga resultat rapporteras.

Resultatrapporteringen kommer att ske från höstens omgångar. I dubbelserier är det från höstens första omgång och i trippelserier är det från den match som skulle vara tredje gången ett lag möts. 

Detta innebär att det är okej att avstå matcher/lämna W.O. i seriespelet under våren utan att det blir några tävlingsmässiga konsekvenser. 

Det är nu alltså möjligt att spela de planerade matcherna i som ligger lottade i fogis. Det är föreningens ansvar att MAX en match per vecka genomförs. Har man två matcher en vecka i sitt spelschema väljer föreningen själv vilken match som ska spelas/ställas in. Rekomendationen är då såklart att välja att spela den matchen med kortast resa.
Tidstillsättning av matcherna skall ske så snart som möjligt men senast 6 maj.

Lokala variationer kan dock förekomma och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i respektive kommun gällande bokning av planer.

Gällande Ungdoms-DM/Miljönären Cup så är dessa matcher okej att spela men då som enda match den veckan den genomförs. 

OBSERVERA att det är max en match i veckan per anmält LAG. Man ska INTE utöver träningsseriematchen anordna träningsmatcher eller liknande. Vi uppmanar alla att försöka fördela matcherna så jämnt som möjligt mellan spelarna.

För de lag som spelar i serier som inte får starta, till exempel Nafu-serier, F17 SM eller någon av de nationella pojkserierna, går det bra att spela en träningsmatch i veckan. Tänk på att matcher ska spelas lokalt, det vill säga inom Dalarnas distrikt. Vill ni ha domare till detta beställs det genom matchförmedlaren i er zon >>

Belsutet medför ett stort ansvar

Folkhälsomyndighetens (FHM) beslut om att tillåta tävlingsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 och senare välkomnas av Dalarnas Fotbollförbund och Tävlinskommitén. Påtryckningar från fotbollsleden underifrån har gett resultat. FHM har tagit till sig vilken nytta ur ett hälsoperspektiv idrotten och inte minst fotbollsrörelsen har för barn och ungdomar.

Beslutet medför ett stort ansvar - att följa de riktlinjer som FHM har satt upp. Att alla, oavsett om man är spelare, ledarem, funktionär, förälder eller har annan roll i föreningen, är införstådd med riktlinjerna och tar ansvar att följa dessa. Vi kan inte riskera att barn-ungdomsfotbollen skulle stängas ner för att vi inte på största allvar gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen.

Nu jobbar vi framåt och håller tummarna att vi får återgå till en fotboll som vi alla längtat efter under pandemin.

Hälsningar Tävlingskommittén - Dalarnas Fotbollförbund

 • Dalarnas Försäkringsbolag
 • Dt
 • Miljönären
 • Moraparken
 • Västanhede Forsbergs